Blog

funiQ landelijk uitvaart expertisecentrum

rss

Blog waar funiQ onderwerpen verder worden uitgelicht en toegelicht.


Slagvaardig.

“We zijn  niet slagvaardig genoeg meer”, zei hij. “Veel nieuwkomers op de markt; wat zegt jarenlang bewezen kwaliteit nog tegenwoordig?”

Het is een geluid dat we vaker opvangen. De gevestigde uitvaartbedrijven hebben het zwaar. Ze doen de dingen al jarenlang op hun manier. Een manier die stond voor kwaliteit en betrokkenheid. Ooit waren zíj degene die innovatief of persoonlijk waren. Nu worden ze links en rechts ingehaald door ambitieuze starters, of franchisenemers van flink aan de weg timmerende organisaties.

Hoezeer je elkaar ook je eigen klanten gunt; het kan zuur zijn dat jouw bedrijf minder uitvaarten, dus minder werk, heeft. Mijn opdrachtgever wilde advies en ondersteuning. Zijn concrete hulpvraag was: hoe word ik weer top-of-mind bij de mensen in mijn stad? Wat moeten wij als team doen om een goede toekomst te hebben?

Wij van LUX-centrum zijn geen waarzeggers en kunnen de toekomst niet voorspellen. We weten wel waar we zelf in geloven: werken vanuit je overtuigingen. Wat drijft jou, waarom doe je je werk op jouw manier? Dat is het aller-krachtigst; zo bereik je je mensen.

En daarnaast: we kennen de markt van binnen en van buiten. En zien dat internet ervoor heeft gezorgd dat je regelmatig met nabestaanden aan tafel zit die al van de hoed en de rand weten. Die jij niet meer alles hoeft te vertellen. Ook dat is de toekomst.

De hulpvraag was helder – wat was ons antwoord?

Allereerst scanden we het team: wie heb je in huis, wat zijn ieders sterke punten. Wat mis je nog? Heb je wel de juiste mensen op de juiste plekken zitten?

Daarna beschreven we zijn uitvaartonderneming 2.1. Hoe ziet je klantenkring er in de toekomst uit? Wat hebben zij van je nodig? Welke vragen stellen ze en welke toon hebben jouw antwoorden? Wat straal je uit met je uitvaartteam? Welke competenties zijn daarvoor nodig? Wat kan er bijgeleerd worden, wat moet er afgeleerd worden?

Een paar "hei-sessies" met elkaar bracht fantastische inzichten. En die zorgden weer voor vernieuwde motivatie en lol in het werk. Onze opdrachtgever schreef na afloop: “Ik was al een paar jaar vanuit angst aan het werk. Nu heb ik m’ n mouwen opgestroopt en denk ik : kom maar op – wij zijn klaar voor de toekomst. Tegelijk weten we weer dondersgoed wat we kunnen en wie we zijn. En daar profiteren de huidige én de nieuwe generaties klanten van!”

 

Idemargreet KolfoortComments are closed.
Showing 0 Comment
Scroll To Top